perjantai 13. kesäkuuta 2014

Tästä se alkaa!


Purjehduskesä 2014Veneen lasku iltana olisi ollut paras keli maston nostoon, mutta ei vaan jaksanut. Soviittiin että masto nostetaan sitten seuraavana torstai-iltana. Saavuttiin satamaan viiden aikoihin. Tuuli oli puuskainen, sääennuste oli luvannut  illaksi tyyntyvää. Tuuli ei näyttänyt laantumisen merkkejä, päätimme kuitenkin nostaa maston. Onneksi saimme nostoapua parilta Varjakan veneilijältä, iso kiitos siitä. Maston nosto sujui sujuvasti ja ongelmitta kelistä huolimatta. Aikaa siinä kyllä kului yllättävän paljon tyyntymistä odellessa ja  satamassa värkkäillessä. Kotiin lähedettin kymmenenaikoihin illalla ja tuulikin oli tyyntynyt ;-)


Monta reissua on saanut tehdä vesillelaskun jälkeen että kaikki tarvittavat tavarat jotka syksyllä tyhjennettiin on saatu takaisin veneeseen. Syksyllä tuli otettua vähän turhan tarkasti keittolaatikkoa myöten pois. Tarkoitus oli ehostaa paattia talven aikana. Totuushan on että saimme tehtyä vain osan suunnitelluista rempoista, tosin mukaan tuli muutama ei suunniteltu juttu kuten salongin luukun uusiminen.24.5 Lauantai. Purjehduskausi avattiin pikasella "testipurjehduksella", pituutta vain 2.8 M. Purjeet nousivat hyvin, ja kaikki toimi niinkuin pitikin. Tuuli n. 2 m/s2.6 Maanantai. Iltapurjehdus.Tuuli n. 2 m/s. 5,9 M Mukana menossa Tero ja Virpi. Työnjako menee yleensä niin että Tero hoitaa perämoottorilla satamasta lähdön Virpin varmistaessa keulan köydet ym. Heti kun mahdollista Virpi kiskoo purjeet ylös. Tällä kertaa satamasta päästyä vaihtui Virpi ohjaajan paikalle sitä harjoittelemaan ja Tero pääsi harjoittamaan käsijumppaa purjeiden ylös vetämisessä. Kyllä muuten tulee lämmin noissa alku tohinoissa, mutta sen kestää kun tietää mitä on tulossa  :D mm. Mukavaa aikaa parisuhteelle hienon harrastuksen parissa. Iltapurjehduksilla ei kauas ehdi, joten Oulun edusta tuli taas vähän tutummaksi.  Päätimme tulla rauhalliseti satamaan purjeilla. Virpin ohjaamana tulimme satama-altaaseen sivutuulessa. Purjeet päätettiin laskea vasta satama-altaassa ja siitä sievästi kääntyä myötätuulen, lipua laituriin. Isopurje lasketui vähän turhankin nopeasti. Fokka alkoi lasketumaan hyvin ja Virpi käänsi oikeaoppisesti laituria kohti, samassa nostin jumittui ja skuutti jäi Teron jalan alle jolloin fokasta tuli "puolipallopurje" ja sai todella kovan vedon jolloin tultiin laturiin ennätysvauhtia. Onneksi Tero kerkesi hyppäämään laiturille ja ottamaan veneestä "kopin". Samalla skuutti vapautui jalan alta ja veto loppui. Ainoastaan purjehduskenkä riikkontui hypyn aikana. Laturilla kävelevä mummu katseli että tulipa mallikkaasti. Ei kehdattu kertoa totuutta. 


3.6  Tiistai purjehdus. Tuuli n. 5 m/s  puuskassa vähän enemmän. Matkaa kertyi 4,4 M  Mukana Minna ja Eeli. Mukavan "räyhäkkä" keli ensikertalaisille. Vaan pikku kippari ei ollut moisesta menosta moksiskaan. Pääsi nyt jollan jälkeen kokeilemaan millaista on ohjata isompaa venettä. Hyvin tuntui olevan homma hanskassa :-) Laivaväylän tuntumassa kruisailua ja tiistiksen kilpailijoita katsellen. Noin pari tuntinen hujahti siivillä.


 
7.6 Lauantai iltapurhjehdus. Tuuli n. 4 m/s  9.2 M Vakisakilla mentiin. Mahtava puolipilvinen lämmin keli.  Lähdettiin vasta seiskan aikoihin merelle ja kympin seutuun oltiin takas. Niin mahtava keli ettei olisi malttanut lopettaa ollenkaan vaan jatkaa yövuorossa. Nälkä se on joka määrää reissun pituuden kun eväät oli jääneet kotiin. Purjeilla satamaan nyt ilman kommelluksia. Bongattiin tuttu kalamies samoilla vesillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti